Jak vybrat pánské boty k obleku

.

Základním oblečením pro muže do společnosti je oblek. Ten se skládá z kalhot a saka, případně ještě vesty. Jakým typem pánské obuvi však oblek doplnit? Pojďme se na to podívat zblízka, ať nešlápnete vedle.

Co určuje volbu bot k pánskému obleku

Základní faktory pro výběr správných bot jsou tyto:

  1. struktura materiálu obleku,
  2. barva obleku,
  3. denní doba / příležitost. 

K obleku s hrubší strukturou, jakou má třeba tvíd, se hodí obuv semišová nebo z nubuku. Tento styl je však vhodný pouze pro denní nošení.

Máte-li světlý oblek, nezvolíte boty černé, ale hnědé, šedé nebo béžové. U barev však pozor, úzce souvisí s bodem 3, tedy denní dobou a/nebo společenskou událostí. Tento aspekt si ještě detailně rozebereme, teď se podívejme na typy pánských bot k obleku dle způsobu zapínání.

Šněrování, nebo snadné nazouvání?

K obleku se nosí nejčastěji šněrovací boty, a to jeden ze dvou druhů. 

  • Oxfordky - Svršek boty tvoří jeden celek a jazyk je separátně všit zespodu. Líčka s tkaničkami přiléhají těsně k sobě, tkaničky se vážou vodorovně. 
  • Derby - Mají jazyk jako součást svršku a boční díly přišity k přednímu dílu. Líčka s tkaničkami jsou rozevřená a prosvítá jimi jazyk. Tkaničky lze vázat i do kříže. 

Boty typu derby jsou pohodlnější, oxfordky však stojí společensky výš.

 

Brogue polobotky, a to jak oxfordky, tak derby, jsou zdobeny perforováním. To někdy jen odděluje špičku, jindy bohatě zdobí celou plochu nártu. Jde o výtvarně zajímavé modely, které zpestřují oblečení muže.

A pak je tu obuv bez šněrování

  • Monkstrap - uzavřené boty mokasínového typu, s jednou nebo více ozdobnými přezkami. Hodí se k dennímu nošení, ale k dress codu smart casual je můžete vzít i na večer. 
  • Mokasíny - K obleku je nazujte pouze tehdy, máte-li sako a kalhoty z jiného materiálu nebo jdete-li na garden party ve volnějších kalhotách, světlém ležérním saku a bez kravaty. 

K mokasínám dodáme, že se nosí většinou naboso, proto je třeba o ně speciálně pečovat. 

Jak je to s barvami

Dle pana Špačka, který dodržuje obecně uznávané standardy etikety, si večer do společnosti nemůžete vzít jiné boty než černé. Stejně tak k černému pánskému obleku (a to v kteroukoliv denní dobu). Tato pravidla vychází z anglické etikety. Jihoevropské standardy jsou však uvolněnější, podle nich si k obleku černé barvy můžete vybrat i obuv hnědou, a to i na večerní události. 

Podobně se to má s oblíbenými modrými obleky. Chcete-li dodržet anglický model, do zaměstnání můžete zkombinovat s obuví v hnědé barvě, na společenskou událost nebo akci pořádanou po 18. hodině, obujte boty černé. Ve zbytku Evropy volí pánové k obleku v jakémkoli odstínu modré obuv hnědou. 

 

A nezapomeňte na sladění kožených prvků. Ty by měly být stejné barvy, lišit se mohou pouze odstínem. Týká se to zejména bot a opasku, vyladit však můžete i peněženku a pásek na hodinkách.

Podzimní a zimní pánská obuv k obleku. Jde to vůbec?

Formální příležitosti jako svatby či gala večeře zcela vylučují nošení pánských kotníkových či zateplených bot. Půjdete-li na takovou událost v zimním nečase, obujte kožené polobotky a vezměte si taxíka. Do kanceláře a na pracovní schůzky si však můžete dopřát teplo a pohodlí, když vyberete správně. Sáhněte po elegantním hnědém nebo černém modelu bez masivní podrážky.

 

Pamatujte také na to, že v takovém případě by měly nohavice kalhot být kratší. U casual stylu je můžete bez obav ohrnout, u formálního outfitu však oblečte kalhoty kratšího střihu.

Připravte se na sezonu

Ať už se potřebujete přichystat na sychravé období, vánoční večírky nebo plesovou sezonu, u nás najdete pánské boty k obleku ve vysoce kvalitním provedení. Tak se pusťte do vybírání.

 

 
Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz