5 hlavních faktorů při výběru bot pro období podzim/zima

.

Venku se začíná ochlazovat a vy hledáte dokonalou podzimní obuv, možná už se poohlížíte i po botách zimních. Určitě chcete, aby vám v nich bylo hlavně teplo, oceníte také pohodlí a nepohrdnete ani zajímavým designem. Jak ale takové boty najít a podle čeho vybírat?

Klid a nohy v teple. To není jen prázdná fráze

Hlavním kritériem u obuvi pro období podzim/zima je, aby vás nezáblo. Byla by však chyba sledovat pouze to, zda mají boty zateplený vnitřek, velkou roli hraje totiž také svrchní materiál. Ten by měl být dostatečně pevný a nepromokavý.

V tomto ohledu se mezi nejlepší řadí modely, které disponují goretexovou membránou. Například značka Rieker vyvinula vlastní technologii Rieker Tex, kdy je membrána umístěna mezi svrchním dílem a podšívkou a díky ní obuv odolává vlhku, ale zůstává prodyšná.

 

Sázkou na jistotu jsou i technologicky méně vyspělé materiály, zato prověřené desítkami, ne-li stovkami let zkušeností. Těm jednoznačně vévodí kůže, která je pružná a měkká a snadno se přizpůsobí tvaru nohy. A když obuv správně naimpregnujete, bude i nepromokavá.

Volně dýchat musí i vaše nohy

Na seznamu požadavků na dámskou i pánskou podzimní obuv (i zimní) si přidejte prodyšnost, jinak se vám nohy zpotí a zapaří. Pak vám nebude nic platné, že máte nepromokavé boty. Prodyšnost jako údaj značí odolnost materiálu proti permanentnímu odpařování vlhkosti. To znamená, že čím menší hodnota (menší odpor), tím materiál lépe dýchá.

S potem a zápachem si skvěle poradí celokožené boty, protože tento přírodní materiál neustále dýchá a větrá.

 

Povyšovat se dovoleno

Podzimní a zimní boty by měly sahat minimálně nad kotníky, aby vás mohly lépe chránit před chladem, mokrem, popř. sněhem. U dámských podzimních kotníkových bot si bez obav můžete dovolit podpatek, v tomto období ještě tolik nehrozí náledí nebo sněžení.

 

Pokud více tíhnete ke sportovnímu stylu, sáhněte po dámských kotníkových botách bez podpatku. Řešením mohou být také podzimní kozačky (polokozačky).

Zimní obuv může dosahovat výše, zvláště ta dámská. Ženy mají velkou výhodu, protože na trhu je k dostání spoustu kvalitních dámských kozaček. Vybírat mohou z rozmanitých designů, zvolit různé výšky podpatku. Každopádně kozačky jsou krásným módním doplňkem, který opticky zeštíhlí a prodlouží postavu.

 

I když jsou kozačky velmi elegantní, chápeme, že nemusí vyhovovat každé ženě. Naštěstí výběr dámských zimních bot je opravdu velký. Se zimní kotníkovou obuví nebo ve sněhulích rozhodně nešlápnete vedle.

Jak nosit pánské kotníkové boty

Pamatujte, že podzimní a zimní pánská obuv je vyšší než klasická. Nohavice kalhot, které k nim budete nosit, by proto měly být kratší. U casual stylu můžete delší nohavici bez obav ohrnout, pokud ale chcete nosit vyšší boty k formálnímu outfitu, měli byste mít ve skříni několik párů kalhot kratšího střihu.

A pokud máte pocit, že nelze najít pánské zimní boty, které budou vhodné i k formálnímu stylu, nenechte se mýlit.

 

Klid a nohy v teple podruhé

Zásadním prvkem při výběru zimních bot je také podrážka. Ta by měla být hrubá (s výrazným vzorkem), aby neklouzala a abyste si mohli vykračovat v klidu. Také by měla být vyšší, aby dobře izolovala chodidla od chladu ze země a zajistila vám tak větší teplo.

Samozřejmě hlavní roli hraje otázka, kde plánujete zimní boty nosit. Budete-li se procházet hlavně po městských chodnících, zřejmě vaše nároky na protiskluzovost nebudou takové, nicméně i ve městě se může udělat náledí. Myslete na svoji bezpečnost.

Ať vám to ladí!

Ani u podzimní a zimní obuvi nemusíte volit mezi kvalitou a vzhledem. Vyberte si ve svém stylu, ať už je jakýkoliv. V naší nabídce najdete elegantní boty značek Letizia a Epica, nadčasovou obuv Regarde Le Ciel a Marco Tozzi, velmi originální design od Laura Vita a mnoho dalších modelů.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz